Instruktioner

Storlekar

Vi för band i 16mm, 18mm, 20mm, 22mm och 24mm – dessa är de absolut vanligaste storlekarna på herr- och större damarmbandsur. För att ta reda på vilken storlek du har mäter du helt enkelt avståndet mellan bandhornen på boetten med en linjal eller ett skjutmått. Har du en annan storlek än den som angivits? Ingen fara. Banden är (bortsett från meshbanden, förstås) lite flexibla och det funkar bra att ta ett band som är en millimeter bredare, mao passar 18mm-band på klockor med 16mm eller 17mm mellan hornen, 20mm-band passar bra på klockor med 19mm mellan hornen och 22mm-band passar klockor med 21mm mellan hornen. NATO-banden är allihopa ungefär lika tjocka/tunna, medan Zulu-banden är kraftigare. Detta gör att dessa inte lämpar sig för klockor där det är mycket tight mellan boett och bandstift eller tunnare/mindre klockor.

Montering

Att byta ut skinnbandet eller länken på ett armbandsur är i de flesta fall mycket enkelt. Ta av bandet eller länken från den aktuella klockan. Skinnband kan med viss försiktighet oftast enkelt tas av med en kniv, medan länkar ofta kräver ett speciellt verktyg (som finns att tillgå här) eller en liten skruvmejsel. Tryck det fjädrande bandstiftet åt sidan, och vicka ut det ur hålet i botten. Upprepa om nödvändigt på motsatt sida och ta av bandet/länken. Tag ut bandstiften ur bandet/länken och montera dem i klockan. Trä sedan bandet över första stiftet, under boetten och över även det andra stiftet. Om du använder ett NATO-band trär du därefter bandet genom den korta ”flärpen” för att säkra klockan. För att ta på klockan, sätt på den som vanligt, dra åt bandet, stick änden genom öglorna och vik överskotten tillbaka. Färdigt! För att byta mellan olika NATO-/Zulu-band, trä bara ut bandet och trä in ett annat. Bytet tar bara ett par sekunder! Låter det knepigt? Det är det egentligen inte - kika på videon nedan för se hur en Speedmaster får ett nytt band, principen är densamma för alla klockor;

 

Modifiering/underhåll

Många, däribland jag och andra med tunna handleder, föredrar att bära sina NATO:n utan den lilla flärpen för att få klockan närmare armen och kunna placera spännet precis på undersidan av handleden. För att ordna detta, kapa flärpen med hjälp av en kniv eller sax så högt upp som möjligt och var noga med att låta en tändare eller en tändsticka snabbt låta smälta ihop det eventuella trådande som uppstår. På samma sätt kan man om man inte trivs med den långa längden på NATO-banden (och det ”överskott” som som ett resultat av detta uppstår) kapa bandet till en önskad längd och smälta änden för att undvika fransning. Efter en tids användning tenderar de flesta NATO-band att börja fransa sig lite i änden, även här hjälper en snabb låga till att ta bort lurvet och binda samman änden.

Skötsel

Banden är mycket tåliga mot all form av åverkan. De är tillverkade av tålig nylon och finns som synes i en mängd härliga färger. Från början avsedda för professionella dykare är de naturligtvis komplett vattentåliga och mycket starka, samt långa nog att bära utanpå ytterplagg/dykutrustning. Med tiden och bärandet mjukas de upp och får en vacker patina i form av en lätt nötning och blekning (inte helt olikt ett par jeans). Skulle nylonbanden bli smutsiga/sunkiga kan de tvättas i maskin, men det rekommenderas varmt att använda tvättpåse för att undvika att spännen och metalldetaljer skadar övriga plagg och/eller maskinen.